Long

Er bestaan verschillende vormen van longkanker. Afhankelijk van hoe de kankercellen eruitzien, heeft men het over:

  • ‘kleincellige longkanker’, ook ‘haverkorrels’ genoemd (20 tot 25 procent van de gevallen).
  • of ‘niet-kleincellige longkanker’ (75 tot 80 procent van de gevallen). Onder deze vorm onderscheiden we dan nog weer verschillende afzonderlijke categorieën. 

Het type van longkanker bepaalt de keuze van de behandeling(en), net als de graad van uitbreiding van de ziekte. 

Roken is de grootste risicofactor van longkanker: van 10 longkankers, worden er 8 a 9 veroorzaakt door roken. Toch kunnen ook niet-rokers longkanker krijgen, en er zijn ook rokers die geen longkanker krijgen. Maar toch moeten we heel duidelijk zijn: van zware rokers zal ongeveer 1 op 3 longkanker krijgen terwijl van niet-rokers minder dan 1 op 100 longkanker krijgt. Het is dus waar dat tabak niet alle longkankers veroorzaakt, maar het risico op longkanker stijgt enorm door te roken.

In ± 10 procent van de gevallen is de risicofactor een zeer sterke of herhaalde (meestal beroepsgebonden) blootstelling aan stoffen zoals arsenicum, nikkel, chroom, teer, asbest enz.

De combinatie van risicofactoren (roken + asbest of roken + radon bijvoorbeeld) verhoogt de kans op een ontwikkeling van longkanker nog meer. In een heel klein aantal gevallen vinden we geen enkele externe oorzaak die de ontwikkeling van de ziekte kan verklaren. 

Nuttige links

  • Info over longkanker van de Stichting Tegen Kanker
  • Info over longkanker van Kom Op Tegen Kanker
  • Info over de gevaren van asbest en hoe hiermee om te gaan

Lotgenoten