Bloed en lymfeklieren

De dienst hematologie is gericht op de diagnose en behandeling van goedaardige en kwaadaardige ziekten van bloed, beenmerg en het lymfestelsel. Daartoe behoren o.a. leukemie, lymfomen en multipel myeloom.

Hematologische aandoeningen

Leukemie                   

Leukemie is een vorm van kanker, die wordt veroorzaakt door een woekering van afwijkende witte bloedcellen (leukocyten) in het beenmerg. In tegenstelling tot normale bloedcellen, rijpen deze leukemiecellen niet tijdig uit tot volwassen cellen en verdringen zij de voorlopers van de witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes in het beenmerg.

Leukemie kan chronisch of acuut zijn. Bij een acute vorm is een directe behandeling nodig. Bij chronische leukemie, die soms al jarenlang aanwezig kan zijn, wordt nagegaan of men al start met behandeling dan wel een afwachtende houding aanneemt.

Lymfoom                   

Een lymfoom (lymfeklierkanker) is een ziekte waarbij kwaadaardige lymfocyten in het lymfestelsel worden gevormd. De lymfomen worden in twee hoofdcategorie├źn verdeeld: Hodgkin-lymfoom en non-Hodgkin lymfoom. Dit onderscheid wordt gemaakt op basis van het type cel waaruit het lymfoom ontstaat.

Multipel myeloom                 

Multipel myeloom, ook wel ziekte van Kahler genoemd, is een vorm van kanker waarbij een bepaald type witte bloedcellen, namelijk plasmacellen, ongecontroleerd groeien in het beenmerg. Plasmacellen spelen in normale omstandigheden een belangrijke rol in de afweer van het lichaam tegen infecties: ze produceren specifieke eiwitten, namelijk immoglobulines of antistoffen, die specifiek gericht zijn tegen virussen of bacteri├źn.

Bij multipel myeloom worden er te veel ‘onvolmaakte plasmacellen’ of ‘kwaadaardige plasmacellen’ geproduceerd, waardoor deze plasmacellen te veel plaats innemen in het beenmerg. Hierdoor hebben de gezonde witte bloedcellen weinig plaats om te groeien, waardoor het immuunsysteem minder goed gaat werken.

Nuttige links

https://www.allesoverkanker.be/non-hodgkinlymfoom
https://www.allesoverkanker.be/leukemie
https://www.allesoverkanker.be/multipel-myeloom/behandeling-van-multipel-myeloom

Lotgenoten

https://bhs.be/patients/patient-information
https://www.wildgroei-vzw.be
https://www.supernils.be
https://www.lymfklierkanker.be