Huid

Het aantal huidtumoren in België is de laatste jaren sterk toegenomen en een verdere stijging voor de komende jaren wordt verwacht.

Momenteel is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in België: 1 op 5 patiënten ontwikkelt een vorm van huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. Jaarlijks komen er in totaal ongeveer 44.000 huidkankerpatiënten bij.  Bij vrouwen tussen 15 en 29 jaar zijn maligne melanomen de meest voorkomende tumor.

De forse stijging van huidkanker heeft in belangrijke mate te maken met levensstijlfactoren, namelijk zonblootstelling. Het is daarom heel belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Lees hier enkele tips.

Op basis van de voorspellingen verwachten we een verdere stijging van alle huidtumoren (basocellulair carcinoomspinocellulair carcinoom als melanoom) het volgende decennium. Het aantal patiënten dat ten gevolge van een huidkanker diagnose beroep zal doen op de zorg zal daardoor tegen 2030 met 77% stijgen. (Bron: Stichting tegen kanker: Rapport 2021, Huidkanker in België)

Om deze groeiende groep patiënten te behandelen, werd in het ziekenhuis een samenwerking opgezet tussen de dermatologen, de plastisch chirurgen, medisch oncologen met het oncologisch support team en de anatomopathologen. Op deze manier wordt getracht de patiënt een gespecialiseerde en multidisciplinaire zorg aan te bieden; gaande van diagnose tot behandeling en opvolging. Tijdens het Multidisciplinair Oncologisch Consult (of MOC) wordt elke diagnose van huidkanker besproken en wordt een gezamenlijk behandelplan en follow-up opgesteld.

De huidvlekpoli richt zich op de behandeling van verdachte huidvlekjes: (vermoeden van) melanoom, spinocellulair carcinoom, basocellulair carcinoma en precancereuze huidletsels (aktinische keratosen). Ook zeldzamere vormen van huidkanker, zoals het merkcelcarcinoma, kunnen hier behandeld worden.

Om een afspraak te kunnen maken bij de dermatoloog in het ziekenhuis heb je een verwijsbrief nodig van je huisarts.

Lotgenoten

Lotgenotengroep Melanoompunt