Borst

In ons land wordt ongeveer 1 op 9 vrouwen geconfronteerd met borstkanker voor haar vijfenzestigste. Dit betekent dat er in België jaarlijks zo’n 5000 nieuwe diagnoses van borstkanker worden vastgesteld.

Borstkanker is een woekering van kwaadaardige cellen die het normale weefsel kunnen binnendringen en vernietigen. De eigenlijke oorzaak is niet gekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren:

 • Het geslacht
  98,5% van alle borstkankers komt voor bij vrouwen. Borstkanker bij mannen is zeldzaam, maar de behandeling is in grote lijnen dezelfde als bij vrouwen.
 • De leeftijd
  De kans op borstkanker stijgt met de leeftijd. Het risico is het hoogst bij vrouwen tussen 50 en 60 jaar.
 • De erfelijkheid
  5 tot 10% van alle borstkankers hebben een familiale voorbestemdheid.
 • De natuurlijke oestrogeenproductie
  Als de eerste menstruatie vóór de leeftijd van 12 jaar is of als de menopauze begint na de leeftijd van 50 jaar, is er een licht verhoogd risico op borstkanker.

De borstkliniek van het HeiligHartziekenhuis Lier is een door de overheid erkende borstkliniek. Kwaliteitsvolle zorg is mogelijk dankzij een vlotte samenwerking binnen een multidisciplinair team van specialisten, verpleegkundigen en medewerkers steeds in overleg met de huisarts, patiënt en zijn/haar naasten. De afdeling is geïntegreerd in de polikliniek van het ziekenhuis. Door deze centrale ligging is een vlotte communicatie mogelijk met alle betrokken diensten.

Wil je meer te weten komen over borstkanker? Neem dan een kijkje op de website van de borstkliniek of klik hier.